Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanır?

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanır?

Bebeklerin dünyaya geldikten sonraki ilk 6 ayda ihtiyaç duydukları tek besin anne sütüdür. Bu süreçte anne sütünün yeterli olmaması gibi durumlar nedeniyle formül mamalardan destek alınabilir. Bebeklerde ek gıda başlangıcı için ise mutlaka 6 ayın dolmalıdır. Sürecin nasıl ilerleyeceği her bebek özelinde değişiklik gösteriyor olsa da bebeğinizin ek gıdaya geçişinde sizlerin de dikkat etmesi gereken belli başlı noktalar vardır.

 

Bebeklerde Ek Gıda Zamanı Geldiğini Nasıl Anlarız?

Bebeklerin sindirim sistemi ilk 6 ayda yeterli derecede gelişmediğinden bu aylarda ek gıda vermeniz uygun değildir. Ayrıca kas koordinasyonları da henüz ağızlarına aldıkları bir yiyeceği ağzın arka tarafına doğru taşıyacak yeterlilikte olmaz. Nitekim 6 aydan küçük bebeğinize herhangi bir katı yiyecek tattırmak istediğiniz zaman büyük ihtimalle ağzından dışarı çıkaracaktır. Ek gıdaya geçiş için belirlenen yaş dönemi genel olarak 6 aydır ve bebeğiniz bu aylarda beslenmede önem taşıyan belirli konularda gelişim göstermeye başlamış olur. Örneğin; 6 aylık bir bebek artık başını kontrol edebiliyor ve kendi başına dik tutabiliyordur. Dolayısıyla mama sandalyesine oturttuğunuzda dik konumda durabilir. Yine bu dönemde bebekler ellerini ağzına götürür, oyuncaklarını ağzına sokar. Kendisine verilen yiyecekleri itme refleksi azalır. Tüm bunları bebeklerin ek gıdaya geçiş için fiziksel olarak hazır olduklarının işareti olarak değerlendirebilirsiniz.

 

 

Ek Gıdaya Geçişte Hangi Besinler Verilmelidir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki bebeklerin 2 yaş sonuna kadar anne sütü almaları önemlidir. Buna göre ilk 6 ayda ek gıda olmadan anne sütü ile beslenen bebekler 6. aydan itibaren katı gıdaya geçtiklerinde bir yandan anne sütü alımına mutlaka devam etmelilerdir. Bebekler bu aylarda günde ortalama 6-8 öğün kadar beslenebilir. Bunun 2-3 öğünü ek gıda iken kalanı anne sütü olmalıdır. İlerleyen zamanda katı gıdaların beslenmedeki oranı arttırılabilir ve nihayetinde anne sütü kesildiğinde tamamen normal beslenmeye geçilmiş olur.

 

Genel olarak ek gıdaya geçis öncelikle sebze sonra meyve tüketimi ile başlar. 6-7. aylarda bebeklerinize ayına uygun, sindirim sistemini yormayacak sebzeler, meyveler, fermente süt ürünleri ve yumurta sarısı tadımları yapabilirsiniz. 

Zamanla katı gıda beslenme oranı artar ve nihayetinde anne sütü/mama kesildiğinde tamamen katı beslenmeye geçilmiş olur ve bebeğin sütten kademeli kesilme süreci sonlandırılır.

 

7-8. aylar itibariyle diğer besin grupları; tahıllar, etler sonrasında da baklagiller ile öğünlerini zenginleştirebilirsiniz. Genel olarak ek gıdaya geçiş meyve ve sebze tüketimi ile başlar. Bebeğinize sabahları meyve püresi verirken, öğlen veya akşam yemeğinde sebze çorbası verebilirsiniz. Havuç, patates, kabak gibi sebzeler ile elma, armut, muz gibi meyveler püre halinde yedirilebilir. Önemli olan meyve ve sebzelerin bebeklere mevsiminde verilmesidir. Ayrıca başlangıç için yoğurt da oldukça faydalı bir besindir. Besinleri püre halinde tüketmeye alıştığı zaman ileriki aylarda kabak dolması, yoğurtlu meyve, türlü gibi besinler menüye eklenebilir.

 

Bebekler meyve ve sebzeye alıştıktan sonra kahvaltıda beyaz peynir, yumurta sarısı, pekmez gibi besinler verilebilir. Ayrıca et, tavuk, balık gibi protein ağırlıklı besinlerle de öğünleri zenginleştirebilirsiniz.

 

 

Ek Gıdaya Geçişte Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Patlıcan içinde nikotin barındırdığından bebekler için uygun bir sebze değildir. Ayrıca çilek, kiraz, ahududu gibi meyveler alerji riskinden dolayı başlarda tercih edilmemelidir. Hazır ve paketli gıdalardan ise kesinlikle uzak durmalısınız. Fındık, fıstık, ceviz gibi yiyecekler yine boğulma riskine karşı küçük yaşlarda tercih edilmemelidir. Çay ve kahve gibi içecekler, kakao ve çikolata gibi kafein depoları, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalar ek gıdaya geçiş sürecinde elemeniz gereken besinlerdir.

 

 

Ek gıdaya geçiş sürecinin her bebeğe özel olduğunu unutmamak gerekir. Bazı bebekler her türlü besine hızlıca alışırken bazı bebekler daha dirençli olabilir. Bu durumda siz ebeveynlerin sabırlı davranması çok önemlidir. BLW Marketim Gıda ile bebeğinizin sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmasını kolaylaştırabilir, bebeğinizin büyüdüğüne şahit olduğunuz bu heyecanlı süreçte güvenilir ve doğal besinlerle ona en iyisini sunabilirsiniz.

Etiketler: ek gıdaya geçiş, blw
Aralık 04, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR