Bebeklerimize ve çocuklarımıza neden süt yerine fermente halini yani yoğurt/kefir veya peynir verelim?

Bebeklerimize ve çocuklarımıza neden süt yerine fermente halini yani yoğurt/kefir veya peynir verelim?

1960’lı yıllardan itibaren hızla “endüstriyelleşen” süt üretimi sonucu, tüm dünyada “sütün son derece sağlıklı ve yoğun bir kalsiyum kaynağı” olduğu bilgisi büyük süt üretici şirketlerin reklam kampanyaları ile yaygınlaştırılmıştır. Ancak insan sağlığına uzun dönemde etkileri; hem dünyada hem de Türkiye’de bilim insanları ve sağlıklı beslenme ile yakından ilgili uzmanlar tarafından son 10 yılda araştırılmış ve bilimsel makaleler yayınlamıştır. 

 

Bugün geldiğimiz noktada, inek sütünün “süt formunda” tüketiminin insan sağlığına zararları kanıtlanmış olup, aksine fermente süt ürünlerinin de faydalı probiyotikler içerdiği için bağırsak sağlığına faydaları bildirilmiştir.

 

Aşağıda bazı yabancı bilimsel makalelerden araştırma sonuçlarını çevirmeye çalıştım, referanslarını da bulabilirsiniz:

 

1.Çeşitli kültürlerde yapılan araştırmalar sonucu, süt tüketimi fazla olan kişilerde prostat kanseri ve yumurtalık kanseri riskinde artış görülmüştür. Süt ürünlerinden üretilen peynir, yoğurt gibi besinlerin ise aksine kanser riskini düşürdüğü görülmektedir. (Lanou A.J., 2009, American Journal of Clinical Nutrition)

 

2. İnek sütündeki proteinlerin Tip 1 diyabeti tetiklenmesinde önemli rol oynadığı saptanmıştır. (Dahl-Jorgensen K. et al,1991, Diabetes Care)

 

3. Günümüzde süt ineklerine süt üretimini arttırmak için genetiği değiştirilmiş büyüme hormonu (rBGH) verilir. Bu hormon içenlerin kanında insülin-büyüme faktörü 1 (IGF-1) oranını arttırır. Yüksek IGF-1 seviyeleri başta meme kanseri olmak üzere pek çok kanser türü ile ilişkilendirilmektedir. (Key T.J., 2011, Proc Nutr Society)

 

4. Süt proteinin kolestrol düzeylerini arttırdığı saptanmıştır. (Gardner CD et al,2007, Journal of the American College of Nutrition)

 

5.Süt dünya üzerinde en yaygın olarak görülen alerjik gıdaların başında yer alır. İçeriğindeki laktoz nedeniyle dünyadaki nüfusun büyük bir kısmı tarafından sindirilememektedir. (Rona RJ et al, 2007, Journal of Allergy and Clinical Immunology)

 

6. Kemik erimesi vakaları en çok görülen ülkeler aynı zamanda süt tüketimi ve günlük kalsiyum tüketimi en fazla olan ülkelerdir. Kalsiyum tüketimi ile kemik sağlığı arasındaki bağ çok zayıftır, süt tüketimi ve kemik sağlığı arasında ise yok denilebilecek seviyededir. (Amy Lanou Ph.D., Physicians Committee for Responsible Medicine, Washington D.C.)

 

Peki bizler bu bilgiler ışığında ne yapıyoruz?

 

  • Hayvansal süt tüketimimizi en aza indirip, tamamen fermente süt ürünlerini beslenmemize ekliyoruz. Çocuklarımıza hayvansal süt ürünlerini peynir, yoğurt, kefir ve ayran olarak veriyoruz, bizler de soframızda bu şekilde tüketiyoruz.
     
  • Bitkisel süt kaynaklarını (badem sütü, fındık sütü, yulaf sütü, hindistan cevizi sütü vb), süt kullandığımız kek ve hamurişi tariflerinde kullanıyoruz. Kahvemizi de sütlü içiyorsak bu sütleri tercih ediyoruz.
     
  • Süt tüketmemiz mutlaka gerekiyorsa da endüstriyel sütler yerine, sürdürülebilir yöntemlerle üretilen organik süt ürünlerini veya butik üretim keçi sütü tercih ediyoruz.
     
  • Süt ürünleri yerine doğadaki başka kalsiyum ve besin kaynaklarına (örneğin koyu yeşil yapraklı sebzeler) yöneliyoruz.

 

Etiketler: gıda, sağlık
Eylül 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR