BLW Nedir?

BLW yemek yiyen bebek

BLW Nasıl Olmalı?

 

  • Bebek 6. Ayını doldurduğunda (destekli de olsa dik oturabilmesi şartıyla), tercihen mevsim sebzeleri parmak şeklinde kesilip fırında pişirilerek, suda veya buharda haşlanarak yumuşatılır ve bebeğin önüne konur.

 

  • Ne kadar ve ne şekilde yiyeceğine tamamen bebek karar verir. Bu sırada hiç bir şekilde müdahalede bulunulmamalı, bebeğin önündeki yiyeceği incelemesine ve tanımasına izin verilmelidir.

 

  • Bu sürecin tamamında bebek gözetim altında olmalı, kendi başına bırakılmamalıdır.

 

  • Alerji tespiti ve yiyeceklerin tanıtılması açısından, her bir yiyeceğin en az 3 gün peş peşe olacak şekilde sunulması gereklidir.

 

BLW Yiyecek Seçimi Nasıl Olmalı?

 

BLW yönteminde bebeğe sunulan yiyeceklerin türü ve kıvamı çok önemlidir. Özellikle başlangıçta bebeğe taneli, sert, parça şeklinde kopan yiyecekler kesinlikle verilmemelidir. Bebeğe sunulacak yiyeceklerin uygun bir şekilde yumuşatılarak, damakta püre haline getirebileceği kıvamda olmasına dikkat edilmelidir. Mevsimine göre (yumuşatılmış) brokoli, havuç, karnabahar, tatlı patates, bal kabağı, avokado gibi sebzeler uygundur. İlerleyen aylarda bebeğin çiğneme hareketi geliştikçe -yine taneli olmamak şartıyla- et, köfte, makarna, tavuk, omlet gibi daha sert gıdalara geçilebilir.

 

BLW'nin Amacı Ne?

 

BLW' de amaç, insanoğlunun doğasında içgüdüsel olarak bulunan yemek yeme ve karnını doyurma becerisini ortaya çıkarmaktır. Bebekler de her canlı gibi karınlarını doyurma iç güdüsüne sahiptir ve eline bir yiyecek verdiğinizde onu ağızlarına götürürler. Eğer yenilebilir bir şey olduğunu fark ederlerse tekrar ve tekrar ısırarak önce çiğnemeyi, sonra da yutabilmeyi öğrenirler. Bu sırada bebek o yiyeceğin karnını doyurduğunu ve onu mutlu ettiğini fark ederek, bu becerisini ortaya çıkarmış olur.

 

BLW'de Hedef Nedir?

 

Karnını doyurmayı öğrenen bebek, artık önüne konulan yiyecekleri, hiç kimsenin kontrolü olmaksızın tek başına yiyebilir. Ne zaman doyacağına kendisi karar vermelidir.

 

Sonuç

 

BLW yöntemi ile ek gıdaya geçen bebek birkaç ay içinde usta bir çiğneme pratiğine sahip olur ve 10.-12. aylar arasında çatal, 14. Aylardan sonra da kendi kendine kaşık kullanımına geçebilir. (Gözlemlerimizden yola çıkarak verilen tahmini rakamlar olup, her bebekte değişiklik gösterebilir.)

 

BLW'nin Kazanımları Nedir?

 

  • BLW, bebeklerin el-kol koordinasyonlarını kurmasına, ince motor gelişimlerine ve dokunma duyularına önemli oranda katkı sağlar.
     
  • Bebek yemek yemenin yanında, sebep-sonuç ilişkisini, sıcak-soğuk kavramını ve dokuları da anlamaya başlarlar.
     
  • BLW yöntemi ile beslenen bebeklerin çoğunluğu, yemekle aralarında kötü bir bağ oluşturmayacakları için, yemek saatini işkenceye çevirmezler. Size de aynı sofrada, birlikte yenilen yemeklerin tadını çıkarmak kalır.
Etiketler: BLW, Bebek Liderliğinde Beslenme
Nisan 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR