BLW'ye Sonradan Başlayanlar Neler Yapabilir?

BLW'ye Sonradan Başlayanlar Neler Yapabilir?

BLW yöntemi esasında katı gıdaya geçildiği andan itibaren benimsenerek, kademe kademe ilerlenen bir yöntem. Amaç, ilk olarak doğada her canlıda olduğu gibi, insanın da içinde bulunan "hayatta kalma" içgüdüsünü ve buna bağlı olarak yemek yeme dürtüsünü harekete geçirmek. Beslenme işi ebeveynin kontrolünde olan bir bebeğin, bu süreci yeniden keşfetmesi için belli bir zaman dilimine ihtiyaçları vardır. Daha önce belki de yemeğine hiç dokunmamış bir bebeğin, önüne konulan yiyeceğin onun için oyuncağa dahi dönüşmesini normal karşılamamız gerekiyor. Bu süreçte en büyük iş, bebekten öte ebeveyne düşüyor. Gelelim neler yapabileceğimize…

 

Öncelikle belirli bir yemek saati düzenlenmesini tavsiye ediyoruz. Bu saatler bebeğin normal düzeyde acıktığı saatlere denk getirilirse çok daha iyi oluyor. Daha çok yesin ümidiyle bebeğin daha çok acıkmasını beklemek doğru bir yol olmadığı gibi, bebeğin agresifleşerek yemek sürecini keyifsiz geçirmesine neden olabiliyor. Yemek saati geldiğinde ailece (ya da bakan kişi/kişiler ile birlikte) sofraya oturulup birlikte yemek yenmesi, bebeğin sofra düzenine alışmasına ve düzenli bir yemek kültürü edinmesine yardımcı olmakta.

 

Daha önce hiç BLW ile tanışmamış bir bebeğin önüne konulan yiyeceği kendi kendine yemesi hemen beklemeyelim. Desteklenmeye devam edilirse daha iyi olur. Bebeği beslerken zorlama, oyun ve kandırma yöntemi ile bebeğin ağzına yiyecek sokma gibi davranışları uygulamayalım. Bebek beslendiğinin farkında olsun, istekli bir şekilde ağzını açsın. Aynı zamanda bebeğin kendi kendine yemesi için önüne yemeğini koyup, keşfetmesine, gerekirse oynamasına, ağzına götürmesine sabırla bekleyerek izin verelim. Bu sırada besleyen kişi de aynı anda yemeğini yiyerek bebeğine örnek olabilir. Bebeklerin taklitle öğrendiklerini göz önünde bulundurarak, yemek yerken abartılı ağız şapırdatmaları, el kol hareketleri onun dikkatini çekecek, aynı zamanda yemek ile keyifli bir ilişki kurmasına yardımcı olacaktır. 

 

Sofrada ebeveynin tutumunun da çok önemli olduğunu unutmayalım. Bebek yemeğini ağzına götürmediğinde ve yemediğinde onu azarlamak, gergin tonlamalarla onu uyarmak, saldırgan tavırlar sergilemek, bebeğin yemekle arasında kurduğu ya da kuracağı güzel bağı bozabiliyor, yemekle stresi eşleştirmesine sebep olabiliyor. Sabırla, şefkatle ve kararlılıkla ilerlendiğinde her bebeğin kendi kendine yemek yiyebileceği günlerin görüleceğinden emin olabilirsiniz.


Yemek yemeyi reddeden bebeğinizin yememe sebebini tüm bu yazı içerisindeki faktörleri de değerlendirerek yeniden ele almak ister misiniz?
Sizin bebeğinizin beslenmesi nasıl ilerliyor? 


 
Etiketler: BLW yöntemleri
Temmuz 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR