Datça Bademinin Özellikleri Nedir?

Datça Bademinin Özellikleri Nedir?

Datça bademinin Datça’da yetiştiğinden başka neler biliyoruz? Biz de geçtiğimiz haftaya kadar Datça bademi hakkında bu kadar bilgiye sahiptik. Taa ki Almendiou markasının kurucularından Ceren Hanım bizimle ürünleri hakkında bilgi vermek için online toplantı talep edene kadar. İtiraf edelim, toplantıya girmeden önce “bir badem hakkında neler konuşulabilir?” diye sorduk birbirimize. Fakat toplantıdan çıktığımızda badem hakkında bilmediklerimiz bizi bu sorumuz karşısında utandırdı. 

Ülkemizdeki badem pazarının %80’inin Kaliforniya bademlerine ait olduğu gerçeğini öğrendik mesela. Kaliforniya bademinin üretimi ve özellikleri hakkında ise çok çarpıcı bilgiler öğrendik. Peki, tüm dünya pazarının badem rezervini sağlamak için üretimi arttırmak adına neler yapılıyor olabilir? İşte bu kısımda öğrendiğimiz bilgiler bizi çok etkiledi. 

 

BADEM YETİŞTİRİRKEN ARILAR YOK OLUYOR

Kaliforniya, dünya badem üretiminin %80’ini görece küçük bir bölgeden karşılıyor. Bunu da yoğun miktarda zirai ilaç ve mono kültür tarım yöntemiyle yapıyor. Bu miktardaki bir üretim doğal döllenmeyle yapılamayacağı için badem üreticileri ticari arıcılar ile anlaşarak arıları badem polenlemesi için kiralıyor, döllenmenin yapılabilmesi için arılar doğal kış uykularından erken uyandırılıyor. Çok yüksek sayılardaki arıların belli bir bölgeye toplanmasından kaynaklı salgın hastalıklar da koloniler arasında daha çok çabuk yayılıyor. Badem üretilirken kullanılan zirai ilaçlar, arıların doğal kış uykusu döngülerinin bozulması, mono kültür üretimden dolayı doğal çeşitliliğin olmaması ve belli bir alana sıkışmış yoğun arı nüfusunda salgın hastalıkların daha çabuk yayılmasının sonucu olarak 2018-2019 kışında toplam 50 milyar arı (Amerika’da bulunan ticari arı popülasyonunun 1/3 üne tekabül ediyor) yaşamını yitirmiş. 

 

AVRUPA’DA TÜKETİCİ TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

Bunun önüne geçebilmek için tüketicinin bilinçlenmesinde büyük fayda var. Avrupa’da bu bilgileri edinen bir çok vegan, bu bademlerin satıldığı vegan dükkanlardan alışverişi kesmişler. Bu sebeple dükkanlarında bu yöntemle üretilen bademi satmayan mağazaların sayısı da hızla artış göstermeye başlamış. Çözüm bu bademleri asla tüketmemek mi? Değil elbette. Fakat tercihlerimizi değiştirirsek üreticilerin de tüketici tercihlerine yönelik çalışmalar yapabileceğini biliyoruz. 

 

E VİTAMİNİ ZENGİNİ, TEMİZ, SERTİFİKALI

Datça bademi üretiminden bahsedelim biraz da… E vitamini değeri oldukça yüksek olan Datça bademinin 1 tanesinden yerseniz 15 tane California bademinden alacağınız E vitaminini almış oluyorsunuz. 

Al’mondieu markası Datça bademlerini, yetiştirilmesi sırasında pestisit kullanılmayan, iyi tarım sertifikalı ürünlerden seçiyor. Yerel üretimi destekleyen bu markanın tüm bademleri glütensiz ve vegan sertifikasına sahip. Bademler bayatlamanın önüne geçmek için kabukları ile muhafaza edilip paketleme zamanları geldiğinde tamamen elde kırılıyor. Üretime ve tüketime saygıyı üst seviyede tutan bu markayı biz çok sevdik. Bademleri de oldukça büyük, lezzetli ve dolgun.

Siz de yerel üretimi desteklemek, dolu dolu ve lezzetli bademler yemek istiyorsanız www.blwmarketim.com linke tıklamanız yeterli.

Etiketler: datça, bademi, özellikleri
Ağustos 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR