Ek Gıdaya Geçişte Hangi Un, Nasıl Kullanılır?

Ek Gıdaya Geçişte Hangi Un, Nasıl Kullanılır?

Ek gıdaya başlayan bebeklerin ebeveynleri tarafından alışveriş öncesi sıklıkla sorulan sorulardan biri olan un konusunu yazmak istedik. Hangi unu nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız ya da daha detaylı bilgi istiyorsanız bu postu mutlaka kaydedip ilgileneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz. 

Sizler de bu unları kullanıyorsanız yorumlarda bizimle nasıl kullanıldığınızı paylaşırsanız, herkese faydalı olacaktır. 

TAM BUĞDAY UNU: Rafine edilmiş beyaz una göre besin değeri daha yüksek. Yapısında insan sindirimi için faydalı olan kepek, rüşeym ve protein barındırıyor. Ek gıdaya geçişte tercih edilen en temel un olması nedeniyle elinizin altında bir tam buğday unu bulundurmanızda fayda var. Bu unun ne amaçla kullanıldığını bir çoğumuz zaten biliyoruz. Hamur işleri, çorba ve un gereken tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz. 

YULAF UNU: Yulafın öğütülmesiyle elde edilen bu un çeşidi son yıllarda özellikle bebek beslenmesine sıklıkla tercih ediliyor. Bunun nedeni, yulaf ununun glüten içermemesi ve besin değerlerinin yüksek olması… İçerisindeki yüksek lif nedeniyle sindirim açısından da oldukça sağlıklı. Düşük glisemik indeksi sayesinde beslenmenin daha kaliteli bir hale gelmesini sağlıyor. Yulaf ununu çorba, hamur işleri ve diğer un gereken tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Glüten içermediği için kabarması gereken hamur işlerinize unun yanında besleyiciliğini arttırmak amacıyla karıştırarak kullanmanızı tavsiye ederiz. 

MISIR UNU: Genellikle pek fazla kullanılmayan unlardan biri fakat faydalarını ve kullanım alanlarını öğrenince daha sık kullanacağınızdan eminiz. ? Mısır tanelerinin öğütülmesi ile elde bu unun GDO içermemesini garantilemek açısından organik sertifikalı olanlarını tercih etmenizi öneririz. Mısır unu glüten içermiyor. Yüksek protein ve demir kaynağı olmasının yanında, çok lezzetli… Bu unu çorbalarınızda kullanabilir, bebeğiniz için çok lezzetli pankek, krep ve kekler hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, Karadeniz’in meşhur kuymağını da bebeğinize uyarlayarak hazırlayabilirsiniz. Çok seviyorlar. 

İRMİK UNU: Son yıllarda karşımıza “Bebek İrmiği” olarak çıkan bu un, taneli irmiğin un haline getirilmesi ile elde ediliyor. Çok lezzetli bir un olduğu için çok da tercih ediliyor. Genellikle bebek muhallebisi yapmak için tercih edilse de biz muhallebi yerine bu unu bebeğinizin köftelerinde galeta unu yerine, evde kendiniz yapacağınız bebek kurabiyelerinde ve ekmeklerinde kullanmanızı öneriyoruz. Ayrıca evde bebeğinize ya da tüm ailenize taze makarna yapmak isterseniz ihtiyacınız olan iki şey; irmik unu ve yumurta… Nasıl lezzetli olduğuna inanamayacaksınız. 

PİRİNÇ UNU: Ek gıdaya geçişte ilk alınan unlardan biri. Genellikle muhallebi yapımında kullanılıyor. Biz bu amaçla kullanılmasının yerine pirinç ununu besleyici çorbalara kıvam, evde yapacağınız bisküvi ve kurabiyelere kıtırlık vermesi için kullanmanızı öneriyoruz. Ayrıca ara öğünlerde sunacağınız, rafine şekersiz, meyveli sütlü bir tatlı için de kullanabilirsiniz. Besleyiciliğinin düşük olmasından dolayı çok sık kullanılmaması gerektiğini düşünüyoruz. 

KEÇİBOYNUZU UNU: Görünüşü tıpkı bir kakaoyu andıran bu un, keçiboynuzu meyvesinin öğütülerek un haline getirilmesiyle elde ediliyor. Girdiği her yemeğe hem tatlılık hem de kakaolu bir görüntü sağlıyor. Bu nedenle de ek gıdaya başlangıçta mutlaka elimizin altında olması gereken unlardan biri. Glütensiz, üstelik çok da faydalı! Demir ve kalsiyum oranı yüksek olduğu için kansızlık ve ileri yaşlarda görülen kemik erimesi tedavilerinde destek olarak tercih ediliyor. Keçiboynuzu unu ile bebeğiniz için çok lezzetli kurabiyeler, kekler, atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Hem de şekere hiç ihtiyaç duymadan… 

BAKLİYAT UNLARI: Genel olarak tüm bakliyatların tümünün öğütülerek un haline getirilmesi ile elde ediliyor. Nohutun, fasulyenin, mercimeğin unlarını mutfağınıza dahil etmenizi öneririz. Glüten içermedikleri için çalışması zor unlar olarak görünse de zamanla nasıl ve ne miktarda kullanıldıklarını öğrendiğiniz zaman vazgeçilmeziniz olacaklar. Mücverlerinize, sebzeli keklerinize bu unlardan ilave edin. Çok daha besleyici hale gelecektir. Bebekleriniz ve çocuklarınız bakliyatın kendisini yemiyorsa, bakliyatı un haliyle yiyeceklerinin içinde sunmak da çok iyi bir seçenek. Bol lif, protein ve diğer faydalı bileşenleri içermesinin yanında glütensizlerdir. 



Etiketler: BLW Beslenme, Unlar
Eylül 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR