Gluten: Dost mu, Düşman mı?

Gluten: Dost mu, Düşman mı?

Son yılların en çok sorulan sorularından bir tanesi.. Gluten, dostumuz mudur, düşmanımız mıdır? 


Öncelikle gelin gluten nedir, ne değildir ve hangi besinlerde bulunur biraz konuşalım. Gluten, ülkemizde çok sık tüketilen buğday, arpa, çavdar vb tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Gluten ekmeklerin yumuşak dokusunu verir, hamur iyi yoğrulduğunda ve ısıtıldığında esner ve ekmekteki süngerimsi dokuyu oluşturur. Anadolu’da çok uzun yıllardır üretilen hemen hemen tüm tahıllarda gluten bulunur. Örnek vermek gerekirse tüm buğday türlerinde ( tam buğday, siyez, kavılca, karakılçık vb tüm buğdaylar dahil), çavdar, arpa, bulgur, irmik, kuskus, mir doğal olarak bulunur. Ayrıca bu ürünlerle yapılan tüm hazır ürünlerde (ekmek, bisküvi, galeta, makarna, kraker, kurabiye vb.) de bulunur. Bazı besinlerin de kendisinde bulunmasa da paketleme yapılan tesiste glutenli ürünler de aynı hatta paketleniyorsa gluten bulaşma riski az da olsa bulunmaktadır. Bu nedenle bir çok ürün gluten içermese dahi gluten bulaşı riski nedeniyle "glutensiz” olarak etiketlenemez. 

 

Peki faydalı da olduğu bilinen tahıl grubunda gluten varsa ve biz yıllardır tüketiyorsak neden glutene bir kısım uzmanlar bu kadar karşı? Kimler kesinlikle tüketemez? Gluteni, bu protein grubuna duyarlılığı bulunan, intolenransı olan veya çölyak hastalığına sahip kişiler kesinlikle tüketmemelidir. Glutensiz beslenme özellikle çölyak hastalarının yaşam kalitelerini artırmak için oldukça önem taşır ve tedavi niteliğindedir. Ancak çölyak hastalığı olmayan veya gluten intoleransı olmayan bireylerde, gluteni tamamen beslenme düzeninden çıkarmanın henüz kanıtlanmış belirgin bir faydası bulunamamıştır. Gluten içeren besinler aynı zamanda B vitaminleri ve posadan da zengin besin grubu olan tahıllardır ve tamamen beslenme düzeninden çıkarılıp çıkarılmaması kişinin, doktoru ve beslenme uzmanı ile beraber vermesi gereken bir karardır. Kimi uzmanlar herhangi bir hassasiyet yoksa glutenli ürünlerin beslenme düzeninden çıkarılmaması gerektiğini savunurken, kimisi de herkes için mümkün olduğunca az tüketilmeli veya hiç tüketilmemeli demektedir.

 

Glutenli ürünleri daha az tüketip, glutensiz alternatiflere yönelmek isteyenler için de son derece geniş bir ürün skalası oluşmaya başlamıştır. Ancak bu ürünlerin de gerçekten gluten bulaş riski olmaması gerekmektedir. Aynı zamanda protein kaynağı da olan baklagil unlarının tamamı (mercimek, nohut, fasulye unları), karabuğday unu, keçiboynuzu unu, mısır unu, pirinç unu, dut unu, kestane unu, badem unu vb gibi unlar gluten içermez. Gluten içermeyen yulaf ve yulaf ezmesi de ülkemizde üretilmektedir. Glutensiz beslenirken mutlaka yeterince lif alımına ve bol sebze, meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Yani tahıl grubundan uzaklaşırken, tahıl grubundan alabileceğimiz vitamin ve mineralleri mutlaka başka bir ürün grubu ile desteklemeliyiz. 

 

Peki biz neler yapıyoruz? BLW Marketim ailesi olarak kendi beslenmemizde ve çocuklarımızın beslenmesinde en önem verdiğimiz konu "DENGE”. Bizlerde gluten intoleransı olmadığı için hem glutenli hem de glutensiz ürünlerden dengeli olarak kullanıyoruz. Son dönemlerde çok daha lezzetli ve besliyici olduğunu düşündüğümüz baklagil unlarını, çeşitli buğday/yulaf vb unlarla harmanlayıp kullanıyoruz. Tüm hamur işlerinde baklagil unlarını sıklıkla kullanıyoruz. Doğadaki her "doğal” ve "gerçek” besinin sağlıklı bireylere faydası olduğunu düşünüyoruz:)

 

BLW Marketim’de son derece geniş glutensiz ürünler seçeneklerimiz mevcut. Başta Gluno Glutensiz olmak üzere bir çok markanın gluten içermeyen;  unları, atıştırmalıkları, kuru meyveleri, baklagilleri, reçeller, peynirler ve diğer süt ürünleri, zeytin ve ürünleri, içecekleri vb yer alıyor. Geniş ürün portföyümüze aşağıdaki linkimizden ulaşabilirsiniz:

https://www.blwmarketim.com/glutensiz-urunler

Etiketler: gluten
Şubat 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR