BLW Boğaza Kaçma Nasıl Önlenir?

BLW Boğaza Kaçma Nasıl Önlenir?

BLW yöntemine başlarken bir çok ebeveynin korkulu rüyası boğaza kaçma riskidir. Genellikle BLW yöntemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayanlar böyle bir korkuya kapılırlar. Bu yöntem kesinlikle bebeğinizi riske atan bir yöntem olmadığı gibi, klasik yöntemden daha az risklidir diyebiliriz. Zaten bebek eline verilen yiyeceği ağzında damaklarıyla ezerek püre haline getirebilmelidir ki nefes borusuna parça şeklinde bir yiyecek yuvarlanmasın. Bebeğiniz ilk denemelerinizde yiyeceği ağzına sokar sokmaz öğürebilir. Bu onun boğulduğunu işaret eden bir durum değildir. Aksine vücudu kendini korumaya proglamlanan bir içgüdüyü harekete geçirmektedir. Şöyle ki; bebeklerin öğürme noktası dillerinin tam ortasındadır ve dil, o ana dek alışık olmadığı bir cisimle karşılaşınca hemen hayatta kalma tepkisini yani öğürme refleskini harekete geçirir. Bu refleks zamanla bizlerdeki gibi küçük dilin çevresine doğru ilerler. Bebeğiniz öğürdüğünde ya da öksürdüğünde kısa bir süre onu gözlemleyin ve hala aynı tepki devam ediyor ve nefes alamadığını görüyorsanız, bağırıp çağırmadan onu mama sandalyesinden kaldırın ve gerekli ilk yardım müdahalelerini deneyin.

 

BLW yönteminde boğaza kaçmayı engellemek için ne yapılmalı?

 

Bebeğinizin mümkünse mama sandalyesinde sırtı dik bir şekilde oturmasını sağlayın.

 

Eğer bebeğiniz yayılarak ve dengesiz otuyorsa eline herhangi bir yiyecek vermeyin.

 

Bebeğinize sunduğunuz yiyeceğin kıvamını mutlaka kontrol edin. Eğer yiyecek parça şeklinde ve sert bir şekilde kopuyorsa biraz daha pişirin.

 

Bunu anlamanın en kolay yolu dudaklarınızı dişlerinizin üzerine doğru kapatarak sanki dişleriniz yokmuş besini dudaklarınızla kavrayın ve ısırmaya çalışın. Yiyecek ağzınızda kolayca eziliyor ve püre haline geliyorsa herhangi bir sorun yok demektir.

 

Başlangıç aşamasındaki bebeğinize sert taneli, yuvarlak şekilli, yapraklı, katmanlı yiyecekler sunmayın. (nohut, bezelye, pırasa, ıspanak vb.)

 

Bebeğiniz yiyeceğini yiyorken eline ya da ağzına herhangi bir müdahalede bulunmayın, dikkatini dağıtacak ses ve hareketler yapmayın.

 

Bebeğiniz yemeğini yerken siz de gözlerinizle rahatsız etmeden onu takip ederek bir yandan yemeğinizi yiyebilirsiniz. Asla ona arkanızı dönmeyin.

 

Bebeğiniz yiyeceğini yerken ağzında herhangi bir parça kalmadığından emin olmadan onu mama sandalyesinden kaldırmaya çalışmayın.

Etiketler: BLW, boğaza kaçma, BLW dikkat edilecekler
Nisan 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR