Pekmez ve Özler

Pekmez ve Özler

Bugün bize en çok sorulan soruların başında gelen pekmez ve özler arasındaki farkları ve hangi pekmezi ve/veya özü tercih etmemizin daha doğru olacağını anlatmak istedik:)

 

Meyve Özleri, adı da üzerinde meyvenin en yoğun kıvamlı halidir, yoğun meyve tadı alınır. Soğuk ekstraksiyon yöntemiyle elde edilmeli gerekmektedir. Isıl işlem görmezler. Örneğin BLW Marketim’deki UPEK belli başlı meyve özlerinin ülkemizdeki en önemli üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olarak patentli bir üretim sistemi kullanır. Bu üretim yönteminde yaklaşık 7 kg kadar meyve (keçiboynuzu/nar veya andız) önce ılıtılır (ama 60C üzerine çıkarılmaz), sonra ılıkken özel yöntemlerle preslenir ve 500-750 gr kadar meyve özü elde edilir. BLW Marketim’de yerini alan diğer meyve özü üreticileri de benzer şekillerde meyvelerin özünü çıkarır ve el değmeden şişeler. Özler yoğun kıvamlı olduğu için adeta ağdalı bir şurup gibi kıvama sahiptir. Direkt kullanılabildikleri gibi, sulandırılarak da çoğaltılıp kullanılabilir. Meyve özlerine kesinlikle şeker ilavesi yapılmaz, en olgun zamanda ve mevsiminde toplanan organik tarım veya iyi tarım uygulamaları ile üretilen en kaliteli meyvelerden üretilirler.

 

Pekmezler ise daha tartışmalı bir ürün grubudur diyebiliriz:) Öncelikle pekmezler kıvam olarak daha akışkandır. Tartışma konusu ise geleneksel yöntemlerle çok uzun süre yüksek ısıya maruz kalan meyvelerin saatlerce kaynatılmasıyla yapılan pekmezler için geçerlidir. Çünkü herhangi bir meyve uzun süre 100C üstü ısıya maruz bırakılarak kaynatıldığında içerisindeki HMF değeri yükselir. HMF (hidroksimetilfurfural) besinlerdeki karbonhidratların (pekmezlerde bu meyve şekeri) ısıl işlem sonucu parçalanmasıyla oluşan kimyasal bir bileşiktir. Bu değer insanların sağlıklı tüketimi için belirli bir limitte tutulmalıdır. Bu limitin üstünde HMF üretilen bir üretim şekli kullanılıyorsa insan sağlığı için olumsuz etkileri bulunabilir. 

 

Bu nedenle pekmezlerin üretim tekniği çok önemlidir. Son yıllarda kapalı kazan sisteminde ve ısı kontrollü olarak (55-60C üzerine çıkarılmayarak) soğuk üretim pekmez üretilmeye başlanmıştır. BLW Marketim’deki tüm pekmezler (OTS Organik üzüm, dut ve hurma pekmezi ile GRÜNN Organik üzüm ve dut pekmezleri) bu yöntem ile üretilen, uzun süre ısıl işlem görmeyen ve dolayısıyla HMF değeri yükseltilmeyen pekmezlerdir. Sofralarımızda sıklıkla yerini bulan, kahvaltıların vazgeçilmezi ve mutfak kültürümüzün de bir parçası olan pekmezler, bu şekilde üretildiğinde tüm aile bireyleri için sağlıkla tüketilebilir.

 

Ancak önemle belirtmeliyiz ki, pekmezler, özler ve tüm meyveler doğal olarak şeker içerir. Meyvelerin kendi şekeri rafine olmayan doğal bir şekerdir. Taze meyveler, kuru meyveler, pekmezler, özler her zaman dikkatli porsiyonlarda tüketilmelidir. Klasik beslenmede gün içerisinde 3 porsiyon meyve öğünü önerilir. Bu nedenle pekmez veya öz tükettiğinizde, gün içerisinde meyve porsiyonlarınızdan kullanmış olursunuz. 1 yaş altı bebeklerde günde 1 çay kaşığı, 1 yaş üstünde günde 1 tatlı kaşığı pekmez veya öz, 1 porsiyon meyveye eş değerdir. Yetişkinler için de 1 çorba kaşığı kadar pekmez veya öz, 1 porsiyon meyve olarak düşünülebilir.

 

Pekmez ve özler, rafine şeker yerine tüm besinleri tatlandırmak amaçlı kullanılabilir. Doğal meyve tadını alırsınız ve meyvenin faydalı vitamin ve minerallerini yoğun olarak alabilirsiniz. Hangi meyvenin pekmezi veya özünü tüketiyorsanız, o meyvenin sağlığa faydalı yönlerinden de faydalanmış olursunuz.

 

BLW Marketim’deki tüm ürünler gibi Pekmez ve Öz grubu ürünler de titizlikle seçilir ve üretim yöntemlerine, kullanılan meyvelerin kalitesine dikkat edilerek sizlerle buluşturulur:)

 

BLW Marketim'deki pekmez ve özlere linkten ulaşabilirsiniz: www.blwmarketim.com/tahin-pekmez-ozler

Etiketler: pekmez, öz
Şubat 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR