Probiyotik Besinler ve Faydaları

Probiyotik Besinler

Son yıllarda bağırsak sağlığının vücudumuzun genel sağlık durumu üzerinde büyük öneme sahip olduğu uzmanlar tarafından ısrarla vurgulanıyor. Hatta öyle ki bağırsaklar için vücudumuzun ikinci beyni tanımlaması bile yapılıyor. Buna bağlı olarak bağırsak sağlığını korumak açısından önemli bir rol oynayan probiyotiklerin adını sıkça duyuyoruz. Peki probiyotik nedir? Probiyotiğin faydaları nelerdir?

 

Probiyotik Nedir?

Probiyotikler temel olarak insan sağlığına faydalı olan mikroorganizmalardır. Ciltte, akciğerde ve genital bölgede de yer alıyor olmakla birlikte probiyotiklerin en yoğun bulunduğu bölge bağırsaklardır. Bu nedenle bağırsak sağlığı ile probiyotik kullanımı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bağırsaklarda doğal olarak bulunan, 500’den fazla çeşidi olan mikroorganizmalar bağırsak florasını oluşturur. Bağırsaklarda yer alan bu mikroorganizmalar sindirime ve besin emilimine yardımcı olurken aynı zamanda hastalık kaynağı olan bakterilerin yok edilmesi görevini de üstlenir. Dolayısıyla bağırsak florasında oluşabilecek bozulmalar çeşitli hastalıklara sebebiyet verebildiği için floranın iyi korunması gerekir. Bunu önleyebilmek için ihtiyaç duyulması halinde vücuda probiyotik desteği sağlanmalıdır.

 

Probiyotik Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Probiyotiklerin faydaları oldukça fazla olsa da, bunların en başında sindirim sistemini ve bağırsakları korumaları gelir. Probiyotiklerin bağırsakları ve mideyi saran mukus tabakasının kalınlığını arttırma işlevi vardır. Bu sayede midenin ve bağırsakların direnci artar. Probiyotikler özellikle enfeksiyonların ve antibiyotik kullanımının neden olduğu ishal ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

Bağırsakların bağışıklık sistemi üzerinde büyük etkisinin olduğu uzmanların ortak görüşüdür. Probiyotikler ile aslında vücuda faydalı bakteri desteği gönderilmiş olur. Bu sayede bağırsaklardaki zararlı bakterilerin oranı azalırken savunma sistemi güçlenir ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemi desteklenmiş olur.

Prematüre ve sezaryen doğumlarda bebeklerde bağırsak florası dengeli şekilde oluşmayabilir. Böyle durumlarda annenin emzirme döneminde sık probiyotik tüketmesi önemlidir. Annenin tükettiği probiyotik emzirme yoluyla bebeğe geçerek bağırsak florasının düzenlenmesine ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur.

Probiyotikler bağışıklık sistemini desteklemelerinin yanı sıra kilo vermeye, kanserin önlenmesine, idrar yolu enfeksiyonlarının ortadan kalkmasına, besinler yoluyla aldığımız vitaminlerin emilimine, solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesine ve alerjik reaksiyonların önlenmesine de destek sağlar.

 

Probiyotik Besinler ve Faydaları

Probiyotik faydaları özellikle sağlıklı bir bağışıklık sistemi oldukça fazladır. Probiyotik desteği eczanelerde satılan takviyelerle alınabiliyor olsa da uzmanların genel görüşü doğal probiyotik alımının vücuda daha faydalı olduğu yönünde. Vücudunuz için doğal probiyotik kaynakları ise elbette ki probiyotik içeren besinlerdir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

 

Yoğurt: Probiyotik denince akla ilk gelen kaynak yoğurttur. Özellikle sütte bulunan laktoz şekerinin sindirilememesi durumunda ortaya çıkan ishal, gaz ve şişkinlik gibi şikayetlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

 

Kefir: İnek, koyun ve keçi sütü içine kefir taneleri eklenerek elde edilen bu besin probiyotik açısından oldukça zengindir.

 

Boza: Probiyotiklerin yanı sıra vitamin, mineral ve antioksidan bakımından da zengindir.

 

Lahana turşusu: Probiyotik kaynağı olmasının yanı sıra lif bakımından da zengin olduğundan bağırsak sağlığına oldukça faydalıdır. Çok tuz atılarak tüketilmesi halinde içerdiği probiyotik miktarının azaldığına dikkat etmek gerekir.

 

Tarhana: Probiyotik içermesinin yanı sıra besleyicidir ve tokluk hissi verir.

 

Bunların yanı sıra peynir ve salatalık turşusu, elma sirkesi, nar ekşisi, şalgam suyu ve süt içermeyen çikolatalar da önemli probiyotik kaynaklardır.

Probiyotiklerin bağırsaklara olan faydalarını görebilmek için düzenli olarak tüketilmeleri gerekir. En az 2 hafta aralıksız şekilde probiyotik tüketimi sonrası etkileri hissedilmeye başlanır. Eklemek gerekir ki bağışıklık sistemini baskılayıcı kronik hastalığı olan kişilerin probiyotik kullanımında daha dikkatli olmaları olumlu sonuçları beraberinde getirecektir. Bu nedenle sağlıklı probiyotik tüketimi için uzman bir doktora danışılması önemlidir.

 

BLW Marketim’in sağlığınıza önem veren doğal ürünleri ve probiyotik açıdan zengin besinleri ile siz de bağışıklık sisteminizi ve bağırsak floranızı koruyabilirsiniz.

Etiketler: Bilgilendirici İçerik
Aralık 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR