Tahin Bozulur mu?

Tahin Bozulur mu?

Tahin hakkında sıklıkla aldığımız sorulara yönelik hazırladığımız bu yazıyı, gıda sektöründen 3 ayrı yetkili kişiyle görüşerek hazırladık. Tüketim süresi kişiden kişiye değişen tahin hakkında genel görüş bozulmadığı yönünde fakat bilinmeyen bazı detaylar tahinin kendisini değil de kalitesini bozabiliyor.

 

Tahin nasıl üretilir?

 

Öncelikle tahin üretimi hakkında özet bir bilgi vermek istiyoruz. Susamlar hasat edildikten sonra tahine dönüşmeden önce üretimi yapan firmanın susamları bir dizi analizden geçirmesi gerekiyor. Çünkü susam küf kaynaklı toksik maddenin, yani aflatoksinin hızlıca oluştuğu gıda maddelerinden biridir. Bu nedenle saklama koşullarına dikkat edilmediği takdirde insan sağlığı için tehdit oluşturmaya müsait hale gelir. Saklama koşullarına dikkat edilmiş, aflatoksin, salmonella ve çeşitli mikrobiyal analizlerden geçen susam, yıkamaya gönderiliyor. Bu sırada yıkama suyu da özel bir arıtma işleminden geçiriliyor ki, sudan da herhangi bir bulaş olmasın. Yıkanan susamların kabukları soyuluyor, sıkma işlemine geçiriliyor. Tahin haline getirildikten sonra pastörize işleminden geçirilip kavanoz kapağı vakumlanıyor. Üretimi bu şartlara uygun olarak yapılan tahin onlarca yıl kapağı hiç açılmadan durursa dayanıyor. Kapağı açıldıktan sonra ise mümkün olduğunca serin ve ışık almayan bir yerde bekletilirse bozulmadan aylarca hatta yıllarca kalabiliyor.

 

Peki, tahinin bozulduğunu nasıl anlarız?

 

Tahin bozulmuyor da aslında eğer analizli susamlardan yapılmadıysa içerisindeki görünmeyen küflerin artmasından dolayı tadı acıyor. Bu da herhangi bir zehirlenmeye yol açmasa da karaciğerde zararlı toksinlerin birikmesine sebep oluyor. Bu nedenle ev yapımı, el yapımı ya da markası bilinmeyen, kontrol dışı üretilen tahinlerden kaçınılması gerektiği konusunda özellikle uyardı görüştüğümüz gıda mühendisi arkadaşlarımız. Bu nedenle, analizsiz üretim yapamayan organik sertifikalı ya da iyi tarım sertifikalı tahinleri tercih etmemiz gerektiğini önerdiler.

 

Bu bilgileri faydalı buldunuz mu? Öyleyse yazımızı ilgileneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla da paylaşmayı unutmayın. Yazımız ile ilgili yorumlarınız olursa da bizimle paylaşmanızı çok isteriz.

Etiketler: tahin, bozulur mu, son kullanma tarihi
Haziran 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR